top of page
  • Foto van schrijverRaymond Fränzel

Een aanwezige Vader - Een aanwezige Zoon

Bijgewerkt op: 2 dec. 2023

Of een meer prikkelende formulering 'Afwezige vaders, verloren zonen'

(Boektitel van Guy Corneau over mannelijke identiteit en de 'rol van de man').


De afwezige vader komt in de huidige samenleving helaas veel voor. Echt aanwezig en beschikbaar zijn is iets anders dan fysiek in de ruimte aanwezig zijn.

Het is onder andere een gevolg van de industriële revolutie waardoor veel mannen nu een kantoorbaan hebben, hier (ook nog) identiteit aan ontlenen, minder met de handen werken en minder buiten in de natuur zijn. Waar onze vaders (babyboomers - geboren tussen 1941-1955) ons, mogelijk, nog leerde hoe je een fietsband plakt of een lamp ophangt wordt dit nu geregeld uitbesteed. Het ontbreekt hierdoor bij vele zonen aan basale en ook nog leuke ervaringen en vaardigheden. Waar het in dit voorbeeld om gaat is de waardevolle tijd die Vader & Zoon hiermee samen doorbrengen. Dit is een hele mooie manier waarin vader en zoon een diepere band met elkaar en zichzelf kunnen ontwikkelen.


Als vader heb ik ook steken laten vallen en ben ik in bepaalde periode niet voldoende aanwezig geweest voor mijn kinderen en de moeder van mijn kinderen. Ik dacht goed bezig te zijn... maar ik sloeg echt een wezenlijk stuk over.


Nu weet ik beter en het is daarom mijn missie om mannen in de 'midlife' fase te ondersteunen op het gebied van man-zijn en bewustzijnsontwikkeling.

Om van hieruit hun eigen spoor in het leven te her-ontdekken en tevens ondersteun ik jongemannen die vastlopen of vastgelopen zijn in bestaande (onderwijs) structuren. Dit doe ik door programma's aan te bieden op het Kasteel voor Bewustwording.

Zo komen er ook vaders en zonen samen naar het Château toe en dit is iedere keer weer genieten. Als een vader in zichzelf investeert en nieuwsgierig is naar de zin van het leven dan is het effect op zijn zoon zo merkbaar. Zo zitten we bijvoorbeeld gezamenlijk om het vuur, zijn vader en zoon lekker aan het klussen of wandelen, ontstaat er spontaan een gesprek met de zoon over alcohol en hoe gezond mannelijk gedrag er nu eigenlijk ziet, bijvoorbeeld in relatie tot vrouwen.

Het is wonderlijk hoeveel die jonge gasten al weten, waar ik en de vader soms nog aan het stuntelen zijn :-), of beter gezegd 'oude overtuigingen aan het loslaten zijn'. Daarom is het belangrijk dat wij volwassen mannen met ons zelf aan de bak gaan, zeg maar het pad van bewustwording en persoonlijk leiderschap en hiermee het leven gaan voorleven voor onze zonen en dochters en dit gaat verder dan onze eigen zonen en dochters.

Klik voor meer informatie over onze programma's op het Kasteel voor Bewustwording of heb je zin om met je zoon of met je vader hier een weekend door te brengen stuur dan een berichtje


Wil je meer weten over mijn pad van bewustwording? Download dan mijn e-boekje door te klikken op 'Her-inner je zelf!'Een dode boom (16 meter hoog) met aandacht omzagen en dan vliegt er toch nog een tak behoorlijk naar mij toe (zie het einde van het filmpje). De volgende keer dus toch nog een paar meter extra naar achteren...14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page