top of page
  • Foto van schrijverRaymond Fränzel

Waarom is het zo belangrijk dat (ook) volwassen mannen kiezen voor een initiatie?

Bijgewerkt op: 2 dec. 2023

Omdat er een relatie is met de vele uitdagingen en excessen in de samenleving door het ontbreken van een initiatie in onze overgang naar jongvolwassenheid. Een initiatie ligt aan de basis van gezond mannelijk gedrag. Tijdens een initiatie komt ons innerlijk kompas weer in lijn met onze natuurlijke oorsprong.


Waarom zijn er dan (nog) zo weinig mannen die voor een initiatie gaan?

Het is nog vrij onbekend maar ook de greep van welvaart en verplichtingen houdt hen vast. Het idee om het vertrouwde (deels) los te moeten laten geeft angst en vraagt moed.


Ik vind dat veel mannen niet de moed hebben om met zichzelf op pad te gaan. Terwijl ze diep van binnen weten dat het huidige pad van consumptie en uiterlijkheden een illusie is en uiteindelijk doodloopt. Deze post is dus ook een uitnodiging.


Elementen van een initiatie? Je gaat weg van huis, verblijft in een natuurlijke omgeving, komt tot rust, bent op jezelf, verliest je houvast, voelt ongemak, wordt uitgedaagd, voert mooie gesprekken, uit je hoofd en in je lijf, maakt contact met jouw innerlijk vuur, raakt geïnspireerd om deze rijkdom vervolgens weer mee terug naar huis te nemen.

Je leven ondergaat tijdens een initiatie een geweldige transformatie. Je wordt een wetende.


Ik zeg niet dat hiermee je leven makkelijker wordt maar je zwemt in ieder geval niet meer, een groot deel van je tijd, tegen de stroom in.

Een 2 minuten pitch over het belang van initiatie. Door mijn leraar en inspiratiebron @Arne Rubinstein
Naast dat het ons eigen leven verrijkt is er nog een reden waarom we op pad hebben te gaan. Er zijn zoveel jongemannen die vastlopen in de huidige (onderwijs) structuren op zoek naar inspirerende rolmodellen en wat krijgen ze met name voorgeschoteld? Hardwerkende vaders, stress, een identiteit gebouwd op basis van wat wij doen en bezitten. Het is platgezegd gewoon een enorme verwarrende bende voor hen. De jongeren weten het wel maar als ze hier, op het Kasteel voor Bewustwording of bij collega's, geweest zijn en weer terug de samenleving in gaan dan ontmoeten ze niet een sterke community die hen opvangt en verstaat. En daarom moeten wij mannen (en natuurlijk ook vrouwen) hen voorgaan om het voor te leven.


Het is tijd om te gaan bouwen aan preventie zodat de stortvloed van jongeren die uitvallen en zoekende zijn niet verder toeneemt. Het effect, in helende zin, van de keuzes die wij als man kunnen maken werkt zowel terug als naar de toekomst in onze vaderlijn.


De constructieve keuzes die wij nu maken hebben impact op de levens van onze kinderen en toekomstige generaties.

Het belang van het terugbrengen van het initiatiewerk in onze samenleving is van wezenlijk belang om gezamenlijk sterke en gezonde gemeenschappen te kunnen bouwen. Van hieruit ontstaat veilig pad naar de toekomst, in harmonie met onze natuurlijke bronnen. Je bent welkom!5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page